Västerås på natten

Ett hotell utöver det vanliga i Västerås

Västerås är en stad med många hotell, men ett av dem är mer uppmärksammat än de andra. Det beror inte minst på byggnaden som det är inrymt i.

Det finns flera hotell i Västerås, och vissa är mer spektakulära än andra. Ett av de nyöppnade hotellen i staden har uppmärksammats i många medier, och det är The Steam Hotel. Detta centralt belägna hotell är inrymt i ett k-märkt f.d. ångraftverk. Ångan har inte bara gett namn till hotellet, det syns även i interiören, där man bevarat tegelväggar, gamla turbiner och annat som får gästerna att känna historiens vingslag. Att hotellet över huvud taget blev till beror faktiskt på att byggnaden klassats som värd att bevara, säger ägaren Carl Lundgren till Allt om resor. Ursprungligen var det tänkt att bygganden skulle rivas och ersättas med bostäder, men när den blivit kulturminnesmärkt var man tvungen att hitta ett användningsområde för den. Då föddes tanken på ett hotell.

Hotellet har 227 rum, fördelade på 18 våningar. Andra bekvämligheter som finns i byggnaden är:

  • Ett spa på 800 kvadratmeter.
  • Tre restauranger.
  • Två terasser med utsikt över Mälaren.
  • Utomhus- och inomhuspooler.
  • 14 konferensrum, varav det största rymmer 550 personer.
  • Två sviter på 63 kvadratmeter, med pingisbord.
  • Fyra barer.
  • Playground area med flipper, biljard m.m.

I nobelt sällskap

Västerås på nattenThe Steam Hotel drivs av Ess Group, som också äger och driver Ystad Saltsjöbad och Falkenberg Strandbad. The Steam är inte beläget vid havet, men är minst lika mycket spa som de andra två. Hotellet invigdes när bygganden firade 100-årsjubileum. Köksmästare är Niclas Wahlström, född i Västerås, som ansvarade för menyn på Nobelmiddagarna 2009 och 2010. Ess Group driver även Pigalle i Göteborg, Sveriges tredje mest omtyckta hotell enligt appen Tripadvisors användare.

Högsäsongen för hotell och andra former av boende i Västerås med omnejd är i samband med bilträffen Summer Meet, då det är svårt att hitta boende. En stor del av de som bokar återkommer år efter år, skriver Vlt.se.

En recension av The Steam Hotel finns att läsa här.

Scroll to top