Att resa med hund

Om du har hund kan det ibland kännas svårt att ordna hundpassning när du ska resa bort. Varför inte ta med hunden på resan?

När du ska ut och resa skaffar du ofta en hundvakt till din hund för att den inte ska kunna följa med på resan. Detta är för att det är svårt att ta med hunden till andra länder, men om du verkligen vill ta med den så finns det några saker som du måste tänka på innan du kan ta med din hund.

Att tänka på inför resan

Alla länder har olika regler när det kommer till att ta med hunden. Se därför till att vara väl påläst om vilka regler som gäller i det landet du ska åka till. Hunden måste vara vaccinerad och ha ett pass. Ett hundpass är inte samma sak som för oss människor, det utfärdas av veterinärer och inte av polisen. På hundens pass ska det stå namn, vilken ras det är och vem som äger den. Det ska också finnas vaccinations och avmaskningsbevis som bekräftar att hunden har fått alla sprutor som är nödvändigt. Du bör också noga kolla upp att som behövs för att ta in på hotell med din hund. Det är inte alla hotell som accepterar djur.

Nödvändiga saker att ta med

När du väl har bestämt dig för att resa med din hund, finns det saker som du måste packa med dig. Du kan köpa en separat väska som bara din hund kommer att ha. Där kan du ta med dig saker som koppel, halsband, leksaker, eventuella mediciner och mat som hunden äter. I vissa länder som exempelvis USA måste du deklarera om mat införs och det är inte all mat som får tas in. Se därför till att vara informerad på vad som gäller. Om din hund blir åksjuk lätt kan du ta med dig åksjuketabletter som hunden kan få innan resan.

Allt detta gäller även om du ska resa runt i Sverige, Här behöver du inte ta med hundens mat, eftersom det finns att köpa i många affärer. Det kan vara en rolig upplevelse att resa runt i Sverige med din hund eftersom den då också får se mycket som är nytt för den. Miljöträning är alltid bra för hundar.

Scroll to top